Close

VMT Food waarschuwt voor microbiële contaminatie in de voedselproductieketen

VMT Food, EHEDG en Phibo Industries creëren bewustzijn rond het hygiënisch ontwerp van voedingsverwerkende installaties. Machineleveranciers hebben alle baat de voedselveiligheid te kennen en te respecteren. Het kleinste risico kan namelijk tot grote gevolgen leiden. 

Geïntegreerde Europese aanpak
Het beleid voor de voedselveiligheid in de Europese Unie is gebaseerd op artikel 168 (volksgezondheid) en artikel 169 (consumentenbescherming) van het EU werkingsverdrag. Het omvat de gehele voedselketen en is gebaseerd op een geïntegreerde Europese aanpak. 

De belangrijke Europese richtlijnen zijn: EG 852/2004, EG 853/2004 en EG 854/2004 (voedselveiligheid), EG 2006/42 (de machinerichtlijn), de richtlijnen over microbiële criteria (EG 2073/2005 en EG 1441/2007) en food contact surfaces (EG 1935/2004). 

Hygiënisch ontwerp
Food contact surfaces (oppervlaktes die in aanraking komen met voedsel) dienen wettelijk aan volgende criteria te beantwoorden:

  • Glad oppervlak (ruwheid minder dan gemiddeld 0,8 micrometer)
  • Geen dode hoeken, noch spleten 
  • Uitstekende reinigbaarheid (hangt niet uitsluitend af van de oppervlakteruwheid)

Via de bewerking van het SUBLIMOTION-process® voldoen food contact surfaces aan deze Europse eisen. EHEDG en andere onafhankelijke instituten bewezen en certifieerden dit op gestandardiseerde en wetenschappelijke wijze. Via de specifieke SUBLIMOTION-certificaten kan u eenvoudig aantonen dat alle productie-installaties in overeenstemming zijn met de Europese wetgeving inzake hygiënisch ontwerp.

Benieuwd welke Europese richtlijnen voor u van toepassing zijn en hoe u hieraan kan beantwoorden? Lees het artikel 'HACCP vult machinerichtlijn aan' in het VMT Food magazine (juni editie) of stuur ons een mail zo bezorgen we u een digitaal exemplaar. 

We helpen u graag verder.  

Schrijf je in op onze nieuwsbrief